Γιατί έχω 15 μέρες περίοδο;

Γιατί έχω 15 μέρες περίοδο;

Όσο μια γυναίκα μεγαλώνει τόσο αρχίζει να αναρωτιέται “Γιατί έχω 15 μέρες περίοδο;”. Φυσικά και δεν είσαι η μόνη. Πολλές γυναίκες ανά τον κόσμο παραπονούνται για αυτό το πρόβλημα που παρουσιάζει ο κύκλος τους.

Η περίοδος, είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στο σώμα της γυναίκας και είναι σημάδι της γυναικείας γονιμότητας. Η διάρκεια, η ένταση και ο όγκος της ροής μπορεί να διαφέρουν από τη μία γυναίκα στην άλλη.

Διάρκεια: Όπως αναφέρατε, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η μέση διάρκεια της περιόδου κυμαίνεται από δύο έως επτά ημέρες. Ωστόσο, μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν πιο σύντομες ή πιο μακρές περιόδους.

Ένταση: Ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν ήπια ροή, ενώ άλλες μπορεί να έχουν πιο έντονη. Είναι σημαντικό να παρατηρείται η ένταση της ροής και να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο σε περίπτωση αλλαγών.

Χαρακτηριστικά: Μερικές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν πιο σκούρα ή πιο ανοιχτόχρωμη ροή, κομματάκια ή συγκολλητικότητα. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά χαρακτηριστικά της περιόδου.

Συνοδευτικά συμπτώματα: Πολλές γυναίκες αναφέρουν συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά, πρήξιμο, πονοκέφαλος, ευερεθιστότητα ή κόπωση πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει τον κύκλο της και τα χαρακτηριστικά της περιόδου της, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει οποιεσδήποτε αλλαγές και να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της αν χρειάζεται.

 

Πάμε να δύομε αναλυτικά τι μπορεί να συμβαίνει και έχεις έως και 15 ημέρες περίοδο.

 

 • Ενδομήτρια σπειράματα

Τα ενδομήτρια σπειράματα (IUDs) είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης και προσφέρουν μακροχρόνια προστασία από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, όπως και με όλες τις μεθόδους αντισύλληψης, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες και αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσει μια γυναίκα μετά την τοποθέτηση ενός IUD.

Ορισμένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει μια γυναίκα μετά την τοποθέτηση ενός χάλκινου IUD περιλαμβάνουν:

 1. Αυξημένη ροή: Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι η περίοδός τους είναι πιο έντονη και με περισσότερα κομματάκια αίματος.
 2. Πιο έντονοι πόνοι: Μπορεί να υπάρχουν πιο έντονοι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου.
 3. Ενδιάμεση αιμορραγία: Κάποιες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ενδιάμεση αιμορραγία ή spotting μεταξύ των περιόδων.

Αν και αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι φυσιολογικές κατά τους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση του IUD, εάν συνεχίζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή είναι ιδιαίτερα έντονες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει την κατάσταση και να σας προτείνει την καλύτερη λύση για εσάς, είτε πρόκειται για την αφαίρεση του IUD, είτε για την αλλαγή σε ένα διαφορετικό είδος IUD ή άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

 

 • Εγκυμοσύνη

Σωστά. Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες ασυνήθιστης εμμηνόρροιας ή απουσίας της περιόδου. Ακόμη και αν μια γυναίκα δεν παρουσιάζει τα πιο τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, η ευαισθησία των μαστών ή η αύξηση της ουρήσεως, είναι πάντα καλό να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα εγκυμοσύνης όταν υπάρχει αλλαγή στον εμμηνορρυσιακό κύκλο.

Εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης το συντομότερο δυνατόν. Τα τεστ εγκυμοσύνης που διατίθενται στα φαρμακεία είναι γενικά αξιόπιστα, αλλά για την ακρίβεια και την επιβεβαίωση, μπορεί να χρειαστεί να γίνει εξέταση αίματος σε εργαστήριο.

Επιπλέον, αν μια γυναίκα πιστεύει ότι είναι έγκυος, είναι σημαντικό να αποφεύγει το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και οποιαδήποτε φάρμακα που δεν έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρό, καθώς μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

 

 • Πολύποδες μήτρας / ινομυώματα

Οι πολύποδες και τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις αναπτύξεις που μπορούν να επηρεάσουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Ενώ η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες γυναίκες, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι είναι συνηθισμένες καταστάσεις και ότι υπάρχουν θεραπείες διαθέσιμες.

Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικρές προεξοχές που αναπτύσσονται στην επιφάνεια της ενδομητρίου. Μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση.

Τα ινομυώματα είναι όγκοι που αναπτύσσονται στον μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Μπορούν να είναι πολύ μικρά ή αρκετά μεγάλα. Τα συμπτώματα που προκαλούν εξαρτώνται από το μέγεθος, τη θέση και τον αριθμό των ινομυωμάτων.

Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα που σας προκαλούν ανησυχία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. Με τη βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η υπερηχογραφία, ο γιατρός σας θα μπορέσει να προσδιορίσει τη φύση και το μέγεθος των ανωμαλιών και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια κοινή ορμονική διαταραχή που επηρεάζει γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με PCOS μπορεί να έχουν παρατεταμένες ή ανώμαλες περιόδους και υψηλά επίπεδα ανδρογόνων (αρσενικών ορμονών).

Οι κύριες χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του PCOS περιλαμβάνουν:

 1. Ανώμαλες Εμμηνορρυσίες: Οι περιόδοι μπορεί να είναι πολύ σπάνιες, ανύπαρκτες ή πολύ συχνές.
 2. Υπερβολική Τριχοφυΐα: Περισσότερες τρίχες στο πρόσωπο, το στήθος, την κοιλιά ή τα δάχτυλα.
 3. Ακμή και Λιπαρότητα: Αυξημένη παραγωγή σμήγματος και τάση για ακμή.
 4. Παχυσαρκία: Περίπου το 50% των γυναικών με PCOS είναι παχύσαρκες.
 5. Δυσκολία στην Εγκυμοσύνη: Το PCOS είναι μια από τις κοινότερες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Επιπλέον, το PCOS μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως η διαβητική νόσος τύπου 2, υπέρταση, χοληστερίνη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ακριβής αιτία του PCOS δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι η γενετική, η αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης και η χαμηλή φλεγμονή μπορεί να παίξουν ρόλο.

Η θεραπεία του PCOS εξαρτάται από τα συμπτώματα της γυναίκας και τους στόχους της θεραπείας, π.χ. αν θέλει να μειώσει τα συμπτώματα ή να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις. Ο γυναικολόγος ή ο ενδοκρινολόγος μπορεί να προτείνει ένα συνδυασμό ορμονικής θεραπείας, αλλαγών στον τρόπο ζωής και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

 

Αντισύλληψη

Οι ορμονικές μεθόδοι αντισύλληψης λειτουργούν επηρεάζοντας τον κύκλο της γυναίκας και την ορμονική της ισορροπία. Είναι φυσιολογικό για το σώμα να χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε μια νέα μέθοδο αντισύλληψης, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στην περίοδο, όπως επιμήκυνση, ανώμαλες εμμηνορρυσίες ή ακόμα και παράλειψη της περιόδου.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα ή αλλαγές που παρατηρείτε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να αλλάξετε μέθοδο αντισύλληψης ή να σας δώσει συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τις αλλαγές.

Επίσης, είναι καλό να θυμόμαστε ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, και αυτό που λειτουργεί για τη μία μπορεί να μην λειτουργεί για την άλλη. Είναι σημαντικό να βρείτε τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

 

Παθήσεις

Οι ανώμαλες αιμορραγίες ή οι αλλαγές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Ενώ πολλές φορές οι αιτίες είναι καλοήθεις, όπως ορμονικές αλλαγές ή πολύποδες, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται σοβαρά τα συμπτώματα και να γίνονται τακτικές εξετάσεις.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να ανιχνευθεί πρώιμα με τη βοήθεια του τεστ ΠΑΠ και της εξέτασης για τον ιό HPV. Οι γυναίκες πρέπει να είναι ενημερωμένες για τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου και να πραγματοποιούν τακτικές εξετάσεις.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στον εμμηνορρυσιακό σας κύκλο ή άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας. Η πρόληψη και η πρώιμη διάγνωση είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών γυναικείων ασθενειών.

 

Περιεμμηνόπαυση

Σωστά. Η περιεμμηνόπαυση είναι μια φυσική φάση στη ζωή της γυναίκας και σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική ηλικία προς την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ορμόνες της γυναίκας, κυρίως οι οιστρογόνοι, αρχίζουν να μειώνονται, προκαλώντας μια σειρά από συμπτώματα.

Εκτός από τις αλλαγές στην εμμηνόρροια, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν και άλλα συμπτώματα, όπως:

 • Καυσώνες
 • Εφιδρώσεις τη νύχτα
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Διακυμάνσεις στη διάθεση, όπως κατάθλιψη ή ανικανότητα
 • Βαρύτητα ή πόνο στο στήθος
 • Ξηρότητα του κόλπου
 • Αλλαγές στο βάρος
 • Περιοδικές παλμούς ή αίσθηση καρδιοχτυπίας

Είναι σημαντικό να συζητάτε τα συμπτώματα που βιώνετε με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχουν θεραπείες και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση. Επίσης, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την υγεία σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς οι αλλαγές στις ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν άλλες πτυχές της υγείας σας, όπως η καρδιακή υγεία, τα οστά και το δέρμα.

Γιατί έχω 15 μέρες περίοδο;

Παραπάνω προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε κάποιες καταστάσεις που επηρεάζουν την περίοδο σου. Ωστόσο, συνετό θα ήταν να επισκεφθείς άμεσα τον γυναικολόγο σου.