Καθυστέρηση περιόδου

Καθυστέρηση περιόδου

Η καθυστέρηση της περιόδου αποτελεί μια αγχωτική κατάσταση για τις γυναίκες.

Μήπως είμαι έγκυος; Μήπως με έχουν επηρεάσει οι ορμόνες μου; Τι συμβαίνει και δεν μπορώ να αδιαθετήσω; Με το μυαλό να κάνει συνεχώς αυτές τις σκέψεις, μέχρι ο γιατρός να επιβεβαιώσει ή όχι μια εγκυμοσύνη.

Καθυστέρηση περιόδου μπορούν να παρουσιάσουν οι γυναίκες με προβλήματα υγείας, αλλά και αυτές που βρίσκονται σε μια περίοδο με έντονο στρες.

Ποιες είναι οι αιτίες καθυστέρησης της γυναικείας περιόδου;

Οι παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της περιόδου.

Το έντονο στρες μπορεί να επιφέρει και αυτό καθυστέρηση της περιόδου, καθώς εμποδίζει την ωοθυλακιορρηξία. Όταν το άγχος είναι έντονο, μειώνεται η ποσότητα έκκρισης των ορμονών, εμποδίζοντας να έρθει η πολυπόθητη περίοδος.

Μήπως είμαι έγκυος;

Οι γυναίκες οι οποίες καταπονούν το σώμα τους κάνοντας καθημερινά γυμναστική ή ασκούν έντονες δραστηριότητες μπορούν να εμφανίσουν πρόβλημα με την καθυστέρηση της περιόδου τους.

Εκτός των παραπάνω αιτιών η νευρική ανορεξία, η ύπαρξη πολιτιστικών ωοθηκών και η παχυσαρκία αποτελούν καταστάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της έμμηνο ρύσης.

Καθυστέρηση περιόδου – Τι πρέπει να κάνεις

Εφόσον η γυναίκα διαπιστώσει καθυστέρηση και υποπτεύεται μήπως είναι έγκυος, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να αγοράσει ένα ή και παραπάνω τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο. Εάν το τεστ βγει θετικό θα πρέπει να γίνει άμεσα μια αιματολογική εξέταση, η οποία ονομάζεται «Β’ χωριακή», Πρόκειται για τον έλεγχο μιας ορμόνης η οποία επιβεβαιώνει την εγκυμοσύνη.

Εάν πάλι δεν υπάρχει εγκυμοσύνη η γυναίκα θα πρέπει να κάνει υπομονή τουλάχιστον μια εβδομάδα μήπως η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, ή σε κάποια απλή ορμονική διαταραχή…

Εφόσον δεν υπάρχει εμμηνόρρυση μετά το πέρας τριών εβδομάδων θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στον γυναικολόγο για να πραγματοποιηθεί διακολπικό υπερηχογράφημα.

Εάν ο γιατρός κρίνει πως η καθυστέρηση της περιόδου οφείλεται στο υπερβολικό βάρος, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί ιδική διατροφή για απώλεια των περιττών κιλών. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως εφόσον οι διαταραχές του βάρους σας επιμένουν για πάνω από τρία χρόνια, τότε μπορεί να επηρεαστεί η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Καθυστέρηση περιόδου – οι πιο απλές καταστάσεις

Η έλλειψη εμμηνόρρισης μπορεί να μην είναι αποτέλεσμα σοβαρών παραγόντων, αλλά αποτέλεσμα μια απλής ίωσης, η από την λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής που τώρα ξεκινήσατε. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως το νέο ωράριο εργασίας, οι κλιματικές αλλαγές, η αλλαγή κατοικίας, ακόμα και η αλλαγή στις ώρες του ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της περιόδου.

οι πιο σοβαρές καταστάσεις

Έλλειψη περιόδου μπορούμε να παρουσιάζουμε ως αποτέλεσμα πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως είναι η ύπαρξη πολύποδων, τα ινομυώματα, η τραχηλίτιδα, η αδενομύωση, τα προβλήματα με τη πήξη του αίματος, ο ζακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος του κόλπου ή της μήτρας.

Την λύση στο πρόβλημα θα δώσει ο γυναικολόγος, ο οποίος θα σας ρωτήσει για το ιστορικό σας, δηλαδή ποιες παθήσεις έχετε περάσει ή περνάτε. Το υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει άμεσα την αιτία, διαφορετικά θα δοθεί εντολή και για αιματολογικές εξετάσεις. Πολύ σπάνια θα χρειαστεί μια βιοψία του ενδομητρίου.

Η αιτία καθορίζει και τη θεραπεία. Εάν η περίοδος καθυστερεί για καιρό ο γυναικολόγος θα συστήσει τη λήψη ορμονολογικών συσκευασμάτων, όπως είναι η προγεστερόνη.

Για να λύσετε ακόμα περισσότερες απορίες σχετικά με την απώλεια της εμμηνόρρησης μπορείτε να διαβάσετε τα δυο σχετικά θέματα που ακολουθούν παρακάτω.

Συμπτώματα πριν την περίοδο

Τα συμπτώματα πριν την περίοδο, τα οποία εκδηλώνονται και προειδοποιούν για την άφιξη της εμμηνόρρησης είναι τα ακόλουθα.

  • Πονοκέφαλος
  • Αδιαθεσία
  • Νιώθετε πρησμένη στην κοιλιακή χώρα
  • Πονάει η μέση σας
  • Παρατηρείτε συσπάσεις στη μήτρα.
  • Πεινάτε ακόμα περισσότερο ή λιγότερο.
  • Βγάζετε σπυράκια
  • Εάν παρατηρείται έστω ορισμένα από τα πάνω χαρακτηριστικά, τότε να μην ανησυχείτε για μια μικρή σε χρόνο απώλεια της εμμηνόρρησης, καθώς μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα.Συμπτώματα πριν την περίοδο

Τι γίνετε όμως όταν παρά αυτά τα συμπτώματα η περίοδος δεν λέει να έρθει με τίποτα;

Καθυστέρηση περιόδου 10 ημερών

Εφόσον δεν παρατηρείτε εμμηνόρρηση κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, καλό θα ήταν να γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης ώστε να γίνει γνωστή μια πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά μπορείτε να περιμένετε τουλάχιστον λίγες ημέρες ακόμα και εν συνεχεία να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, ώστε αυτός να εκτιμήσει την κατάσταση.

Η κατάσταση που εσείς βιώνετε τώρα δεν είναι η καλύτερη. Παρουσιάζετε συμπτώματα, τα οποία ωστόσο δεν καταλήγουν πουθενά. Μπορεί να νιώθετε πως η εμμηνόρρηση θα έρθει πολύ σύντομα, ή να έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες πριν αδιαθετήσουν, ακόμα και αυτό τελικά δεν συμβαίνει,

Μπορείτε να διαβάσετε παραπάνω τις αιτίες απώλειας της εμμηνόρησης.