ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ (Retribution) – Η ταινία

Με Απόκρυψη (Retribution) - Η ταινία

Η ταινία “Retribution” αποτελεί μια ακόμα προσθήκη στο σύνολο των ανούσιων έργων που έχει παραδώσει ο Liam Neeson τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος ύπαρξής τους πέρα από την ελπίδα ότι ίσως μία από αυτές να είναι όπως το “Taken”, η ταινία που τον μεταμόρφωσε σε δράσης ήρωα. Ίσως δύσκολα θα μπορούσα να αναφέρω καν τη μισή από αυτές χωρίς να κοιτάξω το IMDb του Neeson – αλλά πιθανότατα το ίδιο ισχύει και για εκείνον.

Το “Retribution” δείχνει μια προσπάθεια του Neeson να κάνει κάτι διαφορετικό, όπως είδαμε πρόσφατα με τη συμμετοχή του στο “Marlowe” ως ο θρυλικός ντετέκτιβ Philip Marlowe. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια φαίνεται να μην απέδωσε, καθώς το “Retribution” είναι μια ταινία που απουσιάζει από αγωνία, συναίσθημα και σκοπό, φτιαγμένη έτσι ώστε να προβάλλεται σε άδεια πολυκινήματα τις τελευταίες εβδομάδες του καλοκαιριού.

Ο Neeson υποδύεται τον Matt Turner, έναν επενδυτή της Βερολίνου που έχει αποξενωθεί από την οικογένειά του λόγω της εργατοκρατίας του. Μια μέρα, καθώς πηγαίνει τα παιδιά του στο σχολείο, λαμβάνει ένα απειλητικό τηλεφώνημα που τον ενημερώνει ότι ένας βόμβα βρίσκεται κάτω από το κάθισμά του και ότι θα εκραγεί αν προσπαθήσει να βγει από το αυτοκίνητο. Έτσι, βρίσκεται αναγκασμένος να εκτελεί διάφορες εντολές, κρατώντας τα παιδιά του παγιδευμένα στο πίσω κάθισμα και προσπαθώντας να ανακαλύψει την ταυτότητα του δράστη. Ταυτόχρονα, η αστυνομία τον καταδιώκει, πεπεισμένη ότι είναι ο ίδιος ο βομβιστής.

Η ταινία αποτελεί ανακατασκευή μιας ξένης ταινίας – για την ακρίβεια, είναι η τρίτη ανακατασκευή της ισπανικής ταινίας με το ίδιο όνομα που κυκλοφόρησε το 2015. Ωστόσο, το “Retribution” φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικό, με ένα σενάριο που αποτελείται από τυποποιημένες φόρμες και χαρακτήρες που δεν προκαλούν το ενδιαφέρον του θεατή. Ο σκηνοθέτης Nimród Antal δεν καταφέρνει να προσφέρει αγωνία και δράση, και ακόμη και η μεγάλη ανατροπή προδιαγεγραμμένα είναι τόσο προβλέψιμη που ο θεατής την καταλαβαίνει πολύ πριν ανακοινωθεί.

Ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι της ταινίας δείχνουν επαγγελματισμό, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το “Retribution” είναι μια απογοητευτική ταινία που αφήνει τον θεατή αδιάφορο και ανικανοποίητο. Η ταινία αφήνει την εντύπωση ενός πλήρους χάσιμο χρόνου, προσπάθειας και ενέργειας.

Συνολικά, το “Retribution” δεν καταφέρνει να παραδώσει αυτό που υπόσχεται – μια αγωνιώδη θρίλερ με εξιλέωση και εκδίκηση. Αν αναζητάτε μια ταινία με τον Neeson που να αξίζει τον χρόνο σας, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε στο “Cold Pursuit”, όπου υποδύεται έναν οδηγό χιονοπλάκας που εκδικείται τον χαμό του γιου του. Αν και όχι αριστούργημα, προσφέρει δράση και διασκέδαση, σε αντίθεση με το “Retribution” που φαίνεται να είναι μια απολύτως άνευ αξίας ταινία.

Trailer: