Να τι απαντά καθηγητής χημείας για τα αναψυκτικά με υδροχλωρικό οξύ

Να τι απαντά καθηγητής χημείας για τα αναψυκτικά με υδροχλωρικό οξύ

Σάλος έχει προκληθεί από την ανακοίνωση οργάνωσης σχετικά με “ χτύπημα” στην εταιρεία παρασκευής των αναψυκτικών. Στην προκήρυξη τους αναφέρουν πως έχουν δηλητηριάσει ορισμένα αναψυκτικά με υδροχλωρικό οξύ!

Ο Πρύτανης και καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τ. Αλμπάνης, ανέφερε στην εφημερίδα “το Βήμα” τις συνέπειες στο οργανισμό και πως να προφυλακτούμε… Η κατανάλωση Υδροχλωρικού οξέως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε όλο το γαστρεντερολογικό σύστημα. Το ποσοστό εγκαυμάτων εξαρτάται από την ποσότητα του οξέως που κάποιος θα καταναλώσει.

Δηλώνει πως κάποιος δεν μπορεί να πιει μεγάλες ποσότητες διότι αρχίζει η καύση. Έτσι ο καταναλωτής σταματά… Στην συνέχεια είναι απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου. Συμβουλεύει πως καλό θα είναι πριν καταναλώσουμε αναψυκτικά, να δοκιμάσουμε λίγο ώστε να καταλάβουμε εάν διαφοροποιείται η γεύση του. Εάν υπάρχει υποψία πως το αναψυκτικό περιέχει υδροχλωρικό οξύ θα πρέπει ο καταναλωτής να απευθυνθεί στο ΕΦΕΤ ή στο χημείο του κράτους..

Πηγή: trelokouneli.gr