Συνέντευξη από την ανιψιά του ανθρώπου που σχεδίασε το Mini Cooper

Αποκλειστική συνέντευξη από την ανιψιά του ανθρώπου που σχεδίασε το Mini Cooper


Η ζωή του
Αλέξανδρου Ισιγώνη μέσα από τα μάτια
της ανιψιάς του Αθηνάς Ισιγώνη. Αποκλειστική
συνέντευξη.

Μετά από έρευνα που έκανε το Greek TV μαζί με την βοήθεια της δημοσιογράφου Ελένης Κίκου, εντοπίσαμε την ανιψιά του θρυλικού σχεδιαστή του Mini Cooper.
Ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί ότι ο σχεδιαστής ίσως του πιο αγαπητού αυτοκινήτου στον κόσμο ήταν Έλληνας. Μιλάμε για τον Αλέξανδρο Ισιγώνη, ο οποίος έζησε τα περισσότερα χρόνια στο Λονδίνο και ήταν εμπνευστής και σχεδιαστής του πολύ όμορφου αυτοκινήτου. Η ανιψιά του λοιπόν Αθηνά Ισιγώνη δέχτηκε να μας βοηθήσει να ρίξουμε περισσότερο φως στην ζωή αυτού του μεγάλου σχεδιαστή.

Πες μας λίγα λόγια για τον θείο σου και που γεννήθηκε;

Οι γονείς του θείου μου είχαν μεταναστεύσει στην Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στην Σμύρνη. Εκεί γεννήθηκε ο θείος μου στις 18 Νοέμβρη 1906, ο οποίος στα χρόνια της εφηβείας έφυγε για την Αγγλία, όπου σπούδασε στο Λονδίνο και αποφοίτησε με άριστα μηχανολόγος μηχανικός.

Άρα ο θείος σου συνέχισε την ζωή του στο Λονδίνο. Πως προέκυψε το Mini Cooper;

Κοίτα, ο θείος μου είχε μεγάλη αγάπη για τα αυτοκίνητα για αυτό και σπούδασε αυτό το αντικείμενο. Το 1936 μια από τις μεγαλύτερες τότε αυτοκινητοβιομηχανίες η Morris Motors τον προσέλαβε γιατί κατά την συνέντευξη που είχε μαζί του ο υπεύθυνος της εταιρίας, διαπίστωσε την ιδιαίτερη ευφυΐα του.

Και εκεί ο θείος σου σχεδίασε το Mini Cooper;

Δεν είχε προλάβει να το σχεδιάσει γιατί δυστυχώς ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σε αυτόν τον πόλεμο, ο θείος μου, εξαιτίας των γνώσεων του, εργάστηκε πάνω σε μηχανολογικά ζητήματα στρατιωτικών οχημάτων, βοηθώντας έτσι την Αγγλική πολεμική βιομηχανία να εξελίξει αξιόπιστα και ευέλικτα, στρατιωτικά οχήματα που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην στήριξη των συμμαχικών δυνάμεων.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Άρα ουσιαστικά μετά τον πόλεμο ο θείος σου ασχολήθηκε εντατικά με τον σχεδιασμό αυτοκινήτων;

Ναι, και μάλιστα ήταν ο πρώτος ο οποίος υποστήριζε ότι σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο θα έπρεπε να κυκλοφορούν μικρού μεγέθους αυτοκίνητα, λέγοντας ότι “Το μικρό αυτοκινητάκι θα χωρέσει στις καρδιές όλων μας”. Από όσα γνωρίζω από τον πατέρα μου και τον παππού μου, ήταν ιδιαίτερα πεισματάρης, και εάν του έμπαινε μια ιδέα στο μυαλό ήταν δύσκολο να του την βγάλει κανείς. Αυτό το ήξεραν πολύ καλά στην εταιρία που εργαζόταν. Έτσι τον άφηναν να σχεδιάσει ότι αυτός ήθελε και τους το παρουσίαζε. Για να καταλάβεις, το Mini Cooper, το σχεδίασε πάνω σε τραπεζομάντιλο εστιατορίου την ώρα που έτρωγε με έναν φίλο του. Παραμέρισε το πιάτο που τους είχαν σερβίρει και άρχισε να ζωγραφίζει πάνω στο τραπέζι! Στην συνέχεια πλήρωσαν, σήκωσε το τραπεζομάντιλο και έφυγε τρέχοντας για την Morris Motors. Έτσι το 1956 το Mini Cooper ήταν πλέων γεγονός. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια είχε κατακλύσει τις περισσότερες χώρες.

Μετά από την έρευνα που έκανα για τον θείο σου, διαπίστωσα ότι αναφέρεται ως “Sir Alec Issigonis”. Γνωρίζεις πως έλαβε αυτόν τον τίτλο και από ποια Βασίλισσα;

Ναι! Χρίστηκε με τον τίτλο του “Sir”, από την Βασίλισσα Ελισάβετ, την Γιαγιά του William και Harry το 1969, και για το Mini Cooper αλλά και για την συνεισφορά του στον πόλεμο. Μάλιστα έκανε και μια βόλτα την Βασίλισσα με τo Mini Cooper στο Λονδίνο.