Δυστυχώς άσχημα νέα για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης – Αποκάλυψη ΣΟΚ

Κοσκινίζουν το χώμα και ακόμα δεν έχουν βρει ούτε ένα καρφι. Βέβαιη για τη σύληση του τάφου είναι η Διευθύντρια αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου.

«Έχουν βγάλει τόνους χώμα έξω από τον τάφο και το κοσκινίζουν. Τίποτα δεν βρήκαν; Ούτε καρφιά; Που και αυτά είναι σημαντικό στοιχείο μιας και αμέσως συμπεραίνουμε πως υπάρχει ξύλινο φορείο». Προτού ο νεκρός παραδοθεί στην πυρά υπήρχε ένα ξύλινο φορείο με πολύτιμα υφάσματα.

Η τελετουργία της καύσεως γινόταν ή κοντά στον τάφο ή στην οροφή του, όπως στη Βεργίνα, ή κάπου εκεί κοντά. Μαζί με το νεκρό στην πυρά έβαζαν και πολύτιμα αντικείμενα, όπως χρυσό, κοσμήματα, αγγεία. Τα έκαιγαν μαζί του γιατί πίστευαν πως θα τον συνόδευαν στον κάτω κόσμο.

Τα υπολείμματα της καύσεως τα έβαζαν σε λάρνακα, είτε χρυσή, είτε ασημένια, είτε και μπρούτζινη. Έπειτα τοποθετούσαν την λάρνακα σε ένα πέτρινο αγγείο στον τάφο. Στις άκρες τις πυράς έμεναν πιο ζωντανά ορισμένα αντικείμενα.

Τα στοιχεία αυτά κάνουν την κ. Ρωμιοπούλου να είναι σίγουρη πως ο τάφος έχει συληθεί. Και όπως αναφέρει στον Τύπο της Κυριακής, συλημένος ήταν και ο μακεδονικός τάφος στον λόφο Καστά στις αρχές του 1960. Από πού μπαίνουν όμως οι κλέφτες; Από την κορυφή. Άνοιξαν τρύπες και όταν έφυγαν εισχώρησε το χώμα. Δεν δέχεται πως το χώμα λειτουργεί σαν στατικό στοιχείο διότι αυτό φαίνεται σαν κώνος στη μέση. Δεν στηρίζει τους τοίχους.

πηγή: tromaktiko