Καταγγελία – Σοκ! Μας χτυπούν και μας καίνε για 3 ευρώ!

Μας χτυπούν και μας καίνε για 3 ευρώ!


Η εξομολόγηση εργαζόμενης σε βιοτεχνία με ζαχαρωτά στην Κρήτη. Απειλές και προσβολές και όλα αυτά για 3 Ευρώ!

Οι επιθεωρητές εργασίας δεν μπορούν να κάνουν τίποτα…Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Εργασίας;

Ωστόσο σε βιοτεχνία στην Σητεία, το πρόστιμο που επέβαλαν οι επιθεωρητές θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι από τον μικρο μισθό τους. Εάν πρόστιμο που προήλθε από δυο ανασφάλιστες που απασχολούνταν στην βιοτεχνία.

Η καταγγελία μιας εργαζόμενης που για ευνόητους λόγους δεν ανέφερε το όνομα της, φέρνει στην επιφάνεια τραγικές καταστάσεις εργασίας, που θυμίζουν και λίγο “ Μανωλάδα Ηλείας”.

Μας βρίζουν και μα χτυπούν, μας καίνε και μας βάζουν να τους πλένουμε εμείς τα ρούχα τους, καταγγέλει η εργαζόμενη, η οποία είναι Κρητικιά. Και όλα αυτά για ένα ωρομίσθιο της τάξης των 3 ευρώ!

Στην υπόθεση της Σητείας, φαίνεται το αποτέλεσμα των νόμων του μνημονίου, οι οποίοι ακυρώνουν την αποστολή επιθεωρητών εργασίας. Στην συγκεκριμένη βιοτεχνία, η εργοδότης δηλώνει 4ωρα ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν έως και 12 ώρες. Σύμφωνα λοιπόν με νόμο του μνημονίου, ο εργοδότης μπορεί να κάνει αίτηση εντός 48 ωρών στην επιθεώρηση εργασίας, για να αλλάξει το ωράριο ή το ρεπό του εργαζόμενου.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ο επιθεωρητής εργασίας δεν μπορεί να δώσει πρόστιμο στην επιχείριση εάν εντοπίσει υπάλληλο ο οποίος “τυχαίνει” να δουλεύει απογευματινές ώρες, ενώ είναι δηλωμένος της πρωινές. Ο Υπουργός Εργασίας έπειτα από αρκετές καταγγελίες υποσχέθηκε ότι θα τροποποιήσει τον νόμο.

Στην καταγγελία της η εργαζόμενη αναφέρει: “ Οι επιθεωρητές ήρθαν αλλά έκοψαν πρόστιμο για τις δυο ανασφάλιστες. Μας έκαναν ερωτήσεις μπροστά στο αφεντικό, αλλά εμείς τι να πούμε; το γνωστό παραμυθάκι

Με το που έφυγαν οι κύριοι, μας συγκέντρωσαν και μας είπαν πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα μας έχουν πεθάνει. Ενώ εμείς δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα, με 10 λεπτά διάλειμμα. Μας απαγορεύουν να μιλάμε αναμεταξύ μας, τους μαγειρεύουμε, και μας βάζουν να τους πλένουμε και τα ρούχα. Μας βρίζουν, μας χτυπάνε και μας καίνε… Το να κόψουν λοιπόν ένα πρόστιμο για τις δυο κοπέλες που ήταν ανασφάλιστες, δεν μας σώζει! Ενώ μας είπαν πως αντί για 3 ευρώ που μας δίνουν την ώρα, θα παίρνουμε 2, για να βγάλουμε έτσι το πρόστιμο που τους έκοψαν…”