Κλιματική αλλαγή – Οι ανεμοστρόβιλοι ήρθαν και στην Ελλάδα

Κλιματική αλλαγή - Οι ανεμοστρόβιλοι ήρθαν και στην Ελλάδα Ποιος θα το φανταζόταν; Οι ανεμοστρόβιλοι πλήττουν και την Ελλάδα και μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες… Οι ανεμοστρόβιλοι ήρθαν και στη χώρα μας, πιάνοντας μας απροετοίμαστους.

Οι ανεμοστρόβιλοι στις Η.Π.Α έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τα ΜΜΕ, ενώ αποτελούν σενάριο για πολλές κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood. Ήρθε όμως η ώρα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και στην Ελλάδα.
Από μικροί μαθαίναμε πως η χώρα μας έχει εύκρατο κλίμα, γιατί λοιπόν έχουμε ανεμοστρόβιλους;

Πριν αναλύσουμε το κομμάτι αυτό, θα ήταν καλό να αναφερθούμε στο τι είναι ανεμοστρόβιλος. Ο ανεμοστρόβιλος αποτελεί μετεωρολογικό φαινόμενο μικρής διάρκειας. Πρόκειται για κατακόρυφο ή κεκλιμένο στροβιλισμό του αέρα. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται λόγω του ιξώδους του ατμοσφαιρικού αέρα, ιδιαίτερα όταν θερμές μάζες του υψώνονται με ταχύτητα που υπερβαίνουν κάποιο σχετικό “κρίσιμο όριο”, ή όταν συναντούνται αντίθετα ρεύματα αέρος.
Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι, καθώς υπάρχει έξαρση του φαινομένου την τελευταία δεκαετία. Αρκετοί νομοί ήδη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, ενώ περιοχές κινδυνεύουν ως και 300% να πληγούν από ανεμοστρόβιλο.
Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αυξήσει τα περιστατικά αυτά. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σιούτα, διευθυντή του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, 9 νομοί κινδυνεύουν από σαρωτικούς ανεμοστρόβιλους.

9 νομοί κινδυνεύουν από σαρωτικούς ανεμοστρόβιλους

Οι ανεμοστρόβιλοι ήρθαν και στην Ελλάδα

Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα, ενώ η Ηλεία θεωρείται πως η πρωτεύουσα των ανεμοστρόβιλων… Μην ξεχνάμε άλλωστε τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο ο οποίος κατέστρεψε περιουσίες, πριν σχεδόν ένα μήνα, σε περιοχές της Ηλείας. Η Ηλεία αποτελεί το κέντρο των ανεμοστρόβιλων, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί.

Παράδειγμα σύγκρισης είναι ότι ο τυφώνας Σάντι στις Η.Π.Α άγγιξε τα 145 χ.α.ω, την στιγμή που στην Ελλάδα των 50% των ανεμοστρόβιλων, πνέουν με από 150 έως 250 χ.α.ω.