Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρκαδία

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρκαδία
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρκαδία, βρίσκεται στη βάση ενός άγριου βράχου, ενώ μοιάζει σαν να κρέμεται από αυτόν.

H Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρκαδία

Η μονή βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Λούσιου, σε ένα απέραντο από βουνά τοπίο, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά με τη Μονή Φιλοσόφου. Πρόκειται για μια από τα πιο ιστορικά μοναστήρια που σώζονται ακόμα, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για μια Μονή μόνο για άνδρες, ενώ έχει τους περισσότερους μοναχούς σε σχέση με τα υπόλοιπα μοναστήρια του νομού Αρκαδίας.

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου διαθέτει βιβλιοθήκη με άκρως σημαντικά βιβλία. Στο Ηγουμενείο και στο Αρχονταρίκι υπάρχουν σπάνιες φωτογραφίες και γράμματα του Κολοκοτρώνη.

Η θέση της Μονής προσφέρει μια απίστευτη θέα, ενώ αποτελούσε καταφύγιο των Χριστιανών της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία.

Το μοναστήρι αυτόΗ μονή βρίσκεται στην αριστερή όχθη, λόγο του ιδιαίτερου σημείου τοποθεσίας του συνέβαλε ως καταφύγιο του Θ. Κολοκοτρώνη, καθώς επίσης και του Πλαπούτα, ενώ λειτουργούσε και ως νοσοκομείο για τους τραυματίες κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το μοναστήρι διαλύθηκε το 1834 με διάταγμα του Όθωνα, παρά την μεγάλη προσφορά του στον ελληνικό αγώνα. Τέσσερα χρόνια μετά, το μοναστήρι λειτούργησε εκ νέου έπειτα από ενέργειες των μοναχών και των κατοίκων της περιοχής.