Περιμένουν μεγάλο σεισμό στο Αίγιο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια

Προβληματισμένοι οι σεισμολόγοι, καθώς περιμένουν μεγάλο σεισμό στο Αίγιο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Έντονο προβληματισμό πρέπει να προκαλούν τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν από σεισμολόγους στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασπίδα», τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αιγίου.

Οι σεισμολόγοι περιμένουν μεγάλο σεισμό στο Αίγιο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, ένας σεισμός που θα είναι άνω της τάξεως των 6R. Τα κτίρια της Αιγιαλείας έχουν ήδη καταπονηθεί από τους προηγούμενους σεισμούς, ενώ και οι πιθανότητες για εκδήλωση ενός τσουνάμι, έρχονται για να ταρακουνήσουν την τοπική κοινωνία του δήμου Αιγιαλείας.

Τα συμπεράσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν την αφορμή για την έναρξη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Ο σεισμολόγος Α. Γκανάς, παρουσίασε την εκτίμηση του για την εκδήλωση ενός σεισμού από 6 έως και 6.9 R, αναφέροντας πως στην περιοχή υπάρχουν 34 ρήγματα, επισημαίνοντας και το ρήγμα της Ελίκης, το οποίο στο παρελθόν είχε δώσει μεγάλους σεισμούς.

Οι επιστήμονες άφησαν  να εννοηθεί πως το ρήγμα της Ελίκης είναι πολύ πιθανόν να δώσει αυτό τον μεγάλο σεισμό, ενώ χαρακτήρισαν την Αιγιαλεία ως την πιο επικίνδυνη περιοχή στον ελληνικό χώρο για την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού. Τονίζουν πως εάν το ρήγμα αυτό ενεργοποιηθεί και δώσει αυτό τον μεγάλο σεισμό, η σφοδρότητα της δόνησης θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή του σεισμού το 1995, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η σφοδρότερη που έχει καταγράφει στη χώρα μας.

Κατάρρευση των ¼ των κτιρίων του Αιγίου σε περίπτωση αυτού του μεγάλου σεισμού.

Έντονος ο προβληματισμός μετά την εκτίμηση πως σε περίπτωση εκδήλωσης ενός τόσου ισχυρού σεισμού το ¼ των κτισμάτων του Αιγίου θα καταστραφούν. Σημαντικό ρολό δεν διαδραματίζει μόνο η κατασκευή του κτηρίου, αλλά και το έδαφος στο οποίο έχει κτιστεί το κτήριο αυτό.

Ίσως την παράκτια περιοχή της Αιγιαλείας να πλήξει τσουνάμι

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι τοποθετήσεις των επιστημόνων πως ίσως σημειωθεί τσουνάμι. Μάλιστα ο κ. Μελής ανέλυσε και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει εγκατασταθεί και στην περιοχή, πλην όμως, σε περίπτωση παλιρροϊκού κύματος, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά για να υπάρξει η οποιαδήποτε αντίδραση. Ανέφεραν πως εάν εκδηλωθεί τσουνάμι, αυτό θα είναι περίπου 2 μέτρα, ενώ κατά την έξοδο του προς τις ακτές θα πλήξει τις περιοχές όπου το ύψος του εδάφους είναι πιο κάτω από τα δυο μέτρα, δηλαδή όλη την παράκτια περιοχή της Αιγιαλείας.

Η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη παρακολούθησε την ομιλία με έντονο προβληματισμό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο δήμος θα πρέπει να λάβει μέτρα στο βαθμό που δύναται. Επισήμανε επίσης πως συμφώνησε με τους επιστήμονες για μια συνεργασία πους στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών και την πραγματοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας.

πηγή: protionline.gr