Οι οκτώ περιοχές της Ελλάδας με πιθανότητα να δεχτούν ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου

Οι οκτώ περιοχές της Ελλάδας με πιθανότητα να δεχτούν ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου


Έναν χάρτη της χώρας μας με κόκκινες ζώνες σχεδίασαν οι σεισμολόγοι. Οκτώ από αυτές τις περιοχές επισημάνθηκαν ως πιθανές για εκδήλωση σεισμού πάνω από 6 ρίχτερ, σε βάθος δεκαετίας.

Οι επιστήμονες ενημέρωσαν ήδη τους φορείς ώστε να ληφθεί και η απαραίτητη αντισεισμική προστασία σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Οι κόκκινες ζώνες σχεδιάστηκαν με βάση το ιστορικό των περιοχών αλλά και την ιστορική γνώση που δίνει την δυνατότητα στους επιστήμονες να κάνουν μια μεσοπρόθεσμη διάρκειας πρόγνωση.

Οι σεισμογενείς περιοχές βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα και διασχίζονται από μεγάλα ρήγματα που δίνουν και μεγάλους σεισμούς. Στην κορυφή βρίσκεται η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη. Δηλαδή το τόξο στο οποίο καταγράφεται η υψηλή εκδήλωση σεισμών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στις συγκεκριμένες περιοχές που θεωρούνται και επίφοβες, επιβάλλεται να ληφθούν αντισεισμικά μέτρα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην εφημερίδα, υπάρχουν τα αυθαίρετα κτίσματα, όπως πολυκατοικίες και δημόσια κτήρια που έχουν κατασκευαστεί πριν τον αντισεισμικό κανονισμό.

Ο Κοσμάς Στυλιανίδης, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή», πως τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Από τα 80000 δημόσια κτήρια έχουν ελεγχτεί μέχρι σήμερα μόνο τα 12. 800, ένα ποσοστό της τάξης του 15%. Ωστόσο και αυτό δεν φανερώνει πως και αυτά είναι εντάξει αφού δεν έχουν ελεγχτεί και σε δεύτερο βαθμό.

πηγή: iefimerida.gr