Ανακάλυψη – Αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον πήλινο στρατό στην Κίνα

Αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Πήλινο Στρατό στην Κίνα Σύμφωνα με νέο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σύντομα από το BBC, ο πήλινος στρατός στην Κίνα κατασκευάστηκε από Αρχαίους Έλληνες. Μια ανακάλυψη η οποία θα φέρει τα πάνω-κάτω στο χώρο της αρχαιολογίας.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που μετέδωσαν στους Κινέζους τα μυστικά της γλυπτικής, εκπαιδεύοντας τους τουλάχιστον από τον 3ο αιώνα π.Χ. Η Θεωρία λοιπόν πως ο Μάρκο Πόλο ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ταξίδεψε στην Κίνα, δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με τον γνωστό αρχαιολόγο Li Xiuzhen του Μουσείου του Αυτοκράτορα Qin Shi Huang, υπάρχουν αποδείξεις πως υπήρχε στενή επαφή ανάμεσα στον Πρώτο Αυτοκράτορα της Κίνας με την Δύση.
Σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη, οι Δυτικοί εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν στη Κίνα, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Α’ Αυτοκράτορα.

 ο πήλινος στρατός στην Κίνα

Ο πήλινος στρατός βρέθηκε το 1974 από αγρότες, θαμμένος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αποτελείται από 8.000 αγάλματα και βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του Α’ αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang.

Αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον πήλινο στρατό στην Κίνα

Ο Δρ Xiuzhen δήλωσε πως πλέον είναι σίγουρος πως ο πήλινος στρατός, οι ακροβάτες και τα χάλκινα γλυπτά έχουν εμπνευστεί από την αρχαιοελληνική τέχνη.

Επίσης, ο καθηγητής Lukas Nickel του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αναφέρει πως ο Πρώτος Αυτοκράτορας είχε εμπνευστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Ασία κατά τη διάρκεια του αιώνα, μετά την έλευση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Φαντάζομαι πως στο χώρο του εργοταξίου υπήρχε Έλληνας γλύπτης, ο όποιος επέβλεπε την εξέλιξη του εγχειρήματος, δίνοντας οδηγίες στους ντόπιους γλύπτες», επισήμανε.

Αξίζει να αναφερθεί πως το συγκρότημα του τάφου του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας ήταν πολύ μεγαλύτερο από την αρχική πρόβλεψη. Ήταν έως και 200 φορές μεγαλύτερο από την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο.

 το συγκρότημα του τάφου του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας

Στο συγκρότημα βρέθηκαν επίσης ακρωτηριασμένα κατάλοιπα γυναικών, οι οποίες πιθανόν ήταν υψηλόβαθμες παλλακίδες του αυτοκράτορα, καθώς και το κρανίο άνδρα στο οποίο είχε σφηνωθεί βέλος.

Το κρανίο του άνδρα αυτού πιστεύεται πως ανήκει στον γιο του Αυτοκράτορα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης για την εξουσία, μετά τον θάνατο του πατέρα του.