Βασικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων αλουμινίου

Βασικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι, πλέον, βασική προϋπόθεση στην κατασκευή μιας καινούριας οικίας. Η τοποθέτησή τους αποτελεί, επίσης, βασικό πλεονέκτημα σε παλιότερο σπίτι ή διαμέρισμα.

Τα κουφώματα αλουμινίου συνδυάζουν ασφάλεια, αισθητική και προστασία από καιρικές συνθήκες. Άλλωστε, το αλουμίνιου είναι, πλέον, το ιδανικότερο υλικό κατασκευής κουφωμάτων και οι περισσότεροι Έλληνες το προτιμούν για την οικία τους.

Αλουμίνιο – Ξύλο – PVC

Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό το οποίο δεν αντιδρά σημαντικά στην αλλαγές κλίματος και θερμοκρασίας, σε αντίθεση με το ξύλο, στο οποίο προκαλούνται διαβρώσεις ή με το PVC που γίνεται εύκαμπτο στις υψηλές θερμοκρασίες και εύθραυστο στις χαμηλές. Γι’ αυτόν το λόγο και τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν πιο ακριβή λύση σε σχέση με τα άλλα δύο (ξύλινα και PVC).

Επίσης, τα κουφώματα αλουμινίου έχουν λεπτά πλαίσια, επομένως μεγαλύτερη επιφάνεια γυαλιού. Έτσι είναι καλαίσθητα, χωρίς να μειώνεται η αντοχή τους.

Τα κουφώματα αλουμινίου αντέχουν πολύ στον χρόνο. Δηλαδή, ανάλογα πάντα με την ποιότητα του αλουμινίου, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να φτάσει και τα 40 χρόνια. Αντίθετα τα κουφώματα από PVC δεν ξεπερνούν τα 25 χρόνια. Καθώς τα κουφώματα αλουμινίου δεν επηρεάζονται τόσο από τις καιρικές συνθήκες, αντέχουν περισσότερο στον χρόνο και δεν κιτρινίζουν.

Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται κυρίως σε λευκό χρώμα. Το κόστος ανεβαίνει σημαντικά αν επιλέξετε άλλο χρώμα, όπως για παράδειγμα απομίμηση ξύλου.

Συρόμενα & ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου

Υπάρχουν τα συρόμενα και τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου. Τα συρόμενα τα συναντάμε πιο συχνά στην Ελλάδα και είναι είτε αυτά που χώνονται μέσα στον τοίχο και δεν φαίνονται είτε αυτά που συναντιούνται στο κέντρο του κάθε φύλλου κατά το άνοιγμά τους.

Τα ανοιγόμενα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται από το αν θα αποτελούνται από ένα φύλλο ή από δύο. Τα δίφυλλα κουφώματα είναι πιο ακριβά από αυτά με το ένα φύλλο.

Το κόστος αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα!

Το σημαντικότερο μειονέκτημα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι το κόστος. Ιδιαίτερα αν θελήσει κάποιος να τοποθετήσει ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, το κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμα και 20% σε σχέση με τα απλά.

Πριν την αγορά και τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, επιβάλλεται μία καλή έρευνα αγοράς, καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν τα αξιόπιστα υλικά και εξαρτήματα, αλλά και η σωστή τοποθέτησή τους από ειδικούς. Μην διστάσετε, λοιπόν, να ζητήσετε να σας δείξουν προηγούμενες δουλειές τους, ώστε να βεβαιωθείτε για την εμπειρία του συνεργείου.